Huguette De Coo

Vrijwilliger bij PC Caritas.

“Ik werk al sinds 1952 in PC Caritas. Ik werkte er 4O jaar, maar moest op mijn 60e met pensioen. Ik wou graag blijven komen, want ik heb geen man en kinderen. Ik kwam dan verder als vrijwilliger. (…) Ik word er nu 83 en kom ik nog altijd met plezier. Ik kom hier graag. Dit is voor mij mijn thuis en het is gewoon goed voor mij omdat ik in beweging blijf”.

“De mensen zijn ziek en ik mag God danken dat ik gezond ben en voor hen kan zorgen. Sommigen krijgen weinig liefde en vriendschap en ik wil een troostend figuur voor hen zijn waarbij ze terecht kunnen voor een kopje koffie en luisterend oor”

Foto: Bert Temmerman

Klik hier en ontdek het verhaal van Huguette

Maria Van Mieghem

Vrijwilliger bij Samenlevingsopbouw. Staat in de ruilwinkel Denderleeuw, maakt soep en brengt alleenstaanden samen.

“Ik haal er veel voldoening uit als de mensen tevreden zijn als ik iets lekkers op tafel zet, of iets doe voor hen. Er komt mij wel eens iemand het recept van mijn soep vragen, dat doet plezier. Ze maken mij blij en ik maak hen blij. Dat is genoeg om me te motiveren.”

“Daarnaast sta ik ook in de ruilwinkel. (…). We bieden kinderkledij aan van maatje 50 tot 98. Zo moeten kwetsbare gezinnen de eerste 3 levensjaren geen eigen kleertjes kopen.”

Foto: Bert Temmerman

Klik hier en ontdek het verhaal van Maria

Monique Vernhout

Vrijwilliger bij de Wonderboom, geeft Nederlandse les aan anderstalige kinderen.

“Mijn moeder is doof en daardoor studeerde ik ook voor Tolk Vlaamse Gebarentaal. Door die opleiding pak ik het lesgeven anders aan: zeer visueel met tekens en gebaren. (…). Ik geloof er ook in dat ik de inburgering kan bevorderen voor deze families.”

“Als ik er niet ben voor de anderstaligen kindjes, moet de juf dat allemaal zelf doen. En daar is geen tijd voor. Ook het CLB neemt zulke zaken niet op. Dusja … dan vallen die kinderen tussen wal en schip en nu kan je ze een kans geven”

Foto: Bert Temmerman

Klik hier en ontdek het verhaal van Monique

Mukaddes Yurdaer

Vrijwilliger bij de Schooltas. Geeft Nederlands aan anderstalige volwassenen.

“Wij leren de mensen eerst luisteren en spreken, dan pas lezen en schrijven. Daarom hebben we meer cursisten die Nederlands willen leren. Op dit moment maar liefst 52 cursisten!”

“In een samenleving wonen en geen contact hebben met buren, collega’s … dat is pijnlijk om te zien. Daarom probeer ik samen met de andere vrijwilligers de muur tussen de Zelenaars en mensen van een andere nationaliteit te breken. (…) Uiteindelijk gaan ze alleen naar de dokter, de school, met de buurvrouw praten zonder tolk. Dat maakt mij enorm blij!”

Foto: Bert Temmerman

Klik hier en ontdek het verhaal van Mukaddes

Rosita Monsieur

Oprichter van vzw Aminaa. Organiseert voedselbedelingen, boekentasinzamelacties, … helpt armen in nood.

“Op 1 week tijd rijden we heel Vlaanderen af, gemiddeld 1100 kilometer per week. We werken samen met 8 Carrefours, waar we spullen mogen ophalen die net over datum zijn. Die delen we dan onmiddellijk terug uit.”

“Er is heel veel armoede in Aalst: daklozen, mensen zonder papieren, in schuldbemiddeling of mensen die zorg dragen voor een ziek familielid (…) Zij vallen tussen de mazen van het net. En wij proberen hen er door te helpen. We betuttelen niet.”

Foto: Bert Temmerman

Klik hier en ontdek het verhaal van Rosita